Vi anbefaler pass

Vi anbefaler at du bruker gyldig pass som legitimasjon.

Før du får førerkort kreves det at du kan legitimere deg i ulike situasjoner relatert til opplæringen. Legitimasjon brukes for å dokumentere at du er du, sagt på en enkel måte. Reglene om hva som aksepteres av legitimasjon er strenge for å unngå juks og at feil person skal få førerkort.

Hva godtas som legitimasjon?

• Norsk pass (ikke nødpass)
  • Norsk førerkort utstedt etter 1. januar 1998
  • Norsk bankkort
  • Forsvarets ID-kort
  • Norsk sjøfartsbok
  • Postens ID-kort
  • Reisebevis (for flyktninger)
  • Utlendingspass (ikke godkjent hvis det er utstedt for enkeltreise)
  • Utenlandsk pass (ikke nødpass)
  • ID-kort fra EU/EØS-land

All norsk legitimasjon skal ha både bilde og fødselsnummer/D-nummer (11 siffer).

Norsk førerkort
Norsk førerkort utstedt før 1. januar 1998 er ikke godkjent som legitimasjon, uavhengig om det fortsatt er gyldig som førerkort eller ikke.

Har du utløpt førerkort som er utstedt etter 1. januar 1998, er det likevel gyldig som legitimasjon så lenge det er mindre enn 15 år gammelt. Grunnen er at bildet på førerkortet er gyldig i 15 år.

Utenlandsk legitimasjon
Nasjonale ID-kort fra EU/EØS-land og utenlandske pass godtas dersom du i tillegg til å vise ID kan opplyse om hele ditt fødselsnummer/D-nummer (11 siffer), enten muntlig eller skriftlig.